Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Τσουρέκι πασχαλινό ( και όχι μόνο) χωρίς ζάχαρη φυσικά!

                                  Σήμερα σας έχω πάλι ενα γλυκάκι, πάλι για όλες τις ώρες.
                                   Μετά απο πολλές προσπάθειες και πολλές αποτυχίες,
                                                 και απογοήτευση θα έλεγα, 
                                                 κατέληξα στην παρακάτω συνταγή
                                                 Μου άρεσε που δεν είχε βούτυρο 
                                     και έτσι προχώρησα στην παρασκευή του,
                                     με τις ανάλογες αλλαγές ως προς την ζάχαρη τουλάχιστον!


                      Πάμε να δούμε την δική μου εκδοχή......






           

                                      Υλικά για ένα μικρό τσουρεκι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 3/4 κούπας χλιαρό γάλα
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 1/2 κ.γ στεβια σκόνη
  • 4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 κ.γ. αλάτι ( κοφτό )
  • 1 κ.γ μαχλέπι - σκόνη
  • 1 κ.γ μαστίχα ( κοφτό )- σκόνη
  • 1/2 κ.γ κακουλέ ( κάρδαμο) - σκόνη

                           Κατ' αρχήν ρίχνουμε  στο χλιαρό γάλα ( πρέπει το 
                          μικρό μας δαχτυλάκι να αντέχει μέσα στο γάλα 
                          3 " ) τη μαγιά - έτσι είμαστε σίγουροι οτι δέν 
                          θα την καταστρέψουμε.
                          Αφού την ανακατέψουμε, την ρίχνουμε στον κάδο 
                          του μίξερ και αφήνουμε για 2 λεπτά. Μόλις αφρίσει 
                          ξεκινάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα αυγά και το λάδι
                          Χτυπάμε για λίγο και σταματάμε το μίξερ.
                           Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι ,το μαχλέπι , το κάρδαμο,
                           τη μαστίχα, το αλάτι και τη στέβια , και ανακατεύουμε.
                          
                         .Τότε ρίχνουμε το μίγμα του αλευριού στο μίξερ ,
                          κρατώντας 1 κούπα στην άκρη,
                        και χτυπάμε  μέχρι να ομογενοποιηθεί
                         το μίγμα και αλλάζουμε το εξάρτημα και βάζουμε τον 
                         γάντζο. 
                         Ρίχνουμε  και το υπόλοιπο αλεύρι και δουλεύουμε 
                         μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα γύρο απο τον γάντζο. 


                          Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί και  να 
                           φουσκώσει  για 1 ώρα.
                          Την πατάμε να ξεφουσκώσει και την αφήνουμε 
                          εκεί για άλλη μισή ώρα.


                        Στο στάδιο αυτό πλάθουμε την ζύμη. Εγώ προτίμησα 
                       το σχέδιο που έχει στο blog , και το video  θα το βρείτε 
                      εδώ



                           Αφού λοιπόν το  πλάσουμε , το αφήνουμε και πάλι στην άκρη
                             για μισή ωρίτσα ακόμα. 
                           Τέλος το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 
                           στους 190 για 20 λεπτά. 

                         Αν θέλετε το αλείφετε μα χτυπημένο αυγό ή 
                         ( όπως εγώ ) λίγο γάλα. 
                             Είναι πολύ ωραίο στη γεύση και πάααααααααρα πολύ 
                                              αφράτο!!!! 
                Δοκιμάστε το , δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο τα κλασσικά
                                            τσουρέκια!!!!!!!





* Η πηγή έμπνευσης για αυτό το τσουρέκι είναι απο το blog  TASTEMIXER

ααααααχ! το ξέχασα!!!! απο πάνω το πασπάλισα με αμύγδαλο φιλέ ,
το είδατε αλλά δεν το αναφέρω στα υλικά.......... το ξέχασα!!!! 

                                 πολλά φιλιά

                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου