Ένα κλασικό και λατρεμένο φαγητό
απο τα παιδικά μου χρόνια , καθώς η μαμά
το έφτιαχνε συχνα!!! Η μπεσαμέλ ήταν η
αγαπημένη μου και την έκανε σε παχια- παχιά
στρώση!!!
Εγώ όμως σήμερα θα σας δείξω μια εκδοχή
λίγο διαφορετική ( της μπεσαμέλ) όπου δεν
χρησιμοποιώ βούτυρο ή μαργαρίνη
και βασικά δεν βάζω καθόλου αυγά!!!
Φυσικά γίνεται ελαφρύτερη και παραμένει
το ίδιο νόστιμη!!
Υλικά
απο τα παιδικά μου χρόνια , καθώς η μαμά
το έφτιαχνε συχνα!!! Η μπεσαμέλ ήταν η
αγαπημένη μου και την έκανε σε παχια- παχιά
στρώση!!!
Εγώ όμως σήμερα θα σας δείξω μια εκδοχή
λίγο διαφορετική ( της μπεσαμέλ) όπου δεν
χρησιμοποιώ βούτυρο ή μαργαρίνη
και βασικά δεν βάζω καθόλου αυγά!!!
Φυσικά γίνεται ελαφρύτερη και παραμένει
το ίδιο νόστιμη!!
Υλικά
- 1/2 κιμάς μοσχαρίσιος χωρίς λίπος
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- μαιντανό
- αλάτι , πιπερι
- ντομάτα φρέσκια τριμμένη ( εγώ τις διατηρώ στην κατάψυξη τριμμένες , και όταν θέλω βγάζω αναλόγως)
- λίγο λάδι ( 1 - 2 κ.σ )
- μισό ξυλάκι κανέλα + 2-3 κόκκους μπαχάρι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα - το μπαχάρι
και την κανέλα, τα βάζουμε σε υφασμάτινο σακουλάκι
για να μην τα ψάχνουμε μετά!!!!- και κλείνουμε το καπάκι .
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία , μεχρι να
μαλακώσει ο κιμάς.
Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια
τα στραγγίζουμε και τους
βάζουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο. Παίρνουμε ένα
ορθογώνιο ταψί, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο
και στρώνουμε μια στρώση απο τα μακαρόνια.
Αφήνουμε στην άκρη και σε μια
άλλη κατσαρόλα βάζουμε 6 κ.σ ελαιόλαδο
ανάβουμε την εστία στο δυνατό, μέχρι να
ζεσταθεί αρκετά , και χαμηλώνουμε λίγο.
Τότε ρίχνουμε 6 κ.σ αλεύρι *για όλες τις χρήσεις
και ανακατεύουμε για 2- 3 λεπτά.
Ρίχνουμε μονομιάς 3 κούπες ζεστό γάλα
ανακατεύοντας έντονα μέχρι να αρχίζει να πήζει.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και
λίγο μοσχοκάρυδο άν θέλουμε .
Μόλις ετοιμαστεί ο κιμάς τον στρώνουμε
πάνω απο τα μακαρόνια , που βάλαμε στο ταψί,
ξαναστρώνουμε τα υπόλοιπα
μακαρόνια και τέλος απλώνουμε την μπεσαμέλ
και ψήνουμε σε προθερμασμένο
στους 200 βαθμούς μέχρι αν ροδίσει
απο πάνω.
Τις φωτογραφίες τις τράβηξα μόλις βγήκε απο
τον φούρνο και το τραπέζι ήταν έτοιμο!Δυστυχώς
δεν πρόλαβα να τραβήξω κομμάτι μόνο του, γιατί
δεν έμεινε τίποτα!!!
Καλή μας όρεξη...............
* Στη συγκεκριμένη συνταγή έχω βάλει αλεύρι
βρώμης και βγήκε απίστευτα ελαφρύ!
Όμως και με το απλό αλεύρι είναι εξίσου ωραίο
- το έχω δοκιμάσει αρκετές φορές-.
Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε στην μπεσαμέλ
λίγο τυρί τριμμένο, αν θέλουμε!!
Καλή επιτυχία!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου